Vår mat

Vad har skreittorsk, ostron, svensk lättrökt, hängmörad ryggbiff och ljus lager från Sveriges äldsta bryggeri gemensamt? Jo, allt detta kan man hitta på 58e breddgraden, något som TanumStrands köksmästare har tagit vara på i sina matkoncept.

Köttdjur som kommer från gårdar i kallare klimat är friskare, växtfodret bättre och generellt används mindre bekämpningsmedel. Tillagningssättet på de kallare breddgraderna har traditionellt varit rökning, vindtorkning, syrliga inläggningar samt saltning, något som man för vidare på TanumStrand. För att erbjuda ett så varierat menyutbud som möjligt köper restaurangteamet i Latitud 58°, beroende av tillgång och kvalitet, råvaror från länder som till någon del ligger inom den femtioåttonde breddgraden.

Skaldjuren kommer från våra egna kalla vatten i Bohuslän. De ostron som vi serverar, Grebbestadsostronen, håller en kvalitet av världsklass! Det går inte att få en renare och mer lokal produkt än såhär – bara en distansminut bort finns ett av de vilda ostronfält där Bröderna Klemming vårdar och skördar sin fångst – ett och ett för hand, i samklang med hav och natur!

Catxalot Grebbestadsbaserade tångföretaget plockar tång till topprestauranger i Sverige och håller kurser. På TanumStrands restaurang Latitud 58° ingår flera nyskördade tångprodukter från Catxalot i menyn.

Skreitorsk är torsk som vandrar från Barents hav ner till nordnorska kusten för att leka. Efter den långa vandringen genom kalla, klara vatten och hårda strömmar blir torsken muskulös och får ett fast, vitt och delikat kött. När torsken väl är framme kallas den för skrei. Det är då som torsken är som allra bäst. Skreitorsk serveras endast under januari till april, då det endast är denna period torsken är ”skrei”.

Grebbestadsostron är en väl uppskattad delikatess av finaste kvalitet. Grebbestadostronen är vilda ostron som plockas för hand, ett och ett, ur det rena havsvattnet precis utanför TanumStrand. 95 % av de svenska ostronen plockas här av Bröderna Klemmings Dykhjälp AB. Ett ostron tar sex år på sig för att uppnå bästa klass. En råvara av världsklass som tas med in i köket på restaurang Latitud 58°.

Grebbestads bryggeri är Sveriges äldsta mikrobryggeri. Ligger i Grebbestad på svenska västkusten och några stenkast från TanumStrand. Kända för bland annat Ostronporter och Dubbel Bock.