Hummerfiske Bohuslän

Hummerfiske

Hummerfiske är en populär upplevelse under hösten på västkusten med anrik historia från Bohusläns fiskesamhällen med kunskap som går i arv. Var med och dra tinorna och agna om varvat med förtrollande berättelser och historia om Bohusläns mäktigaste skaldjur.
Upplevelsen med hummerfiske arrangeras i samarbete med Selin Charter, som har många års erfarenhet av fisketurer i Fjällbacka– och Grebbestads skärgård.

 

Hummerpremiär 2021

Måndag den 27 september kl. 07.00 startar årets säsong av hummerfiske och pågår fram till 31 december. Årets hummerfiskepaket är bokningsbart med ankomst fredag och utcheckning söndag mellan v.39-44. Med stor sannolikhet kommer släppa på fler datum även in i november och december, om antalet bokningar fortsätter i samma takt som nu under våren.

Hummerfiske med boende

Boka hummerfiske med boende inkluderat, och bo bekvämt på hotell där du hoppar ombord på fiskebåten M/S Sara direkt från hotellets brygga. Fisketuren är på lördagen från kl. 10.00, och varar cirka 2,5 timmar.

 

Boka

 

Om paketet

Checka in på fredagseftermiddagen och njut av restaurangens välfyllda skaldjursbuffé till kvällen. Du som som bokat just vårt hummerfiskepaket får även avnjuta en halv hummer per person utöver ordinarie buffé. Njut av den goda hotellfrukosten i lugn och ro på lördagsmorgonen, och hoppa sedan ombord på M/S Sara direkt vid hotellets brygga. Under fiskturen är ni själva med och drar tinorna, och Helena och Stephan guidar er genom hummerfisket och berättar fiskehistorier från förr. Ombord på på båten serveras kaffe och fika som ingår i turen.
När ni kommer i land efter fisket vid lunchtid ca. 12.30 väntar kockens värmande och goda fisksoppa i Latitud 58°. Under eftermiddagen kan du som vill ta en sväng om kräftkoket i sjöboden på bryggan som hotellet anordnar varje vecka. Här öppnas även vildfångade ostron från Grebbestad, och du som köpt med dig din hummer från båten kan koka den tillsammans med vår kock på bryggan.
På lördag kväll serveras du köksmästarens läckra 3-rätters menypaket komponerad på utvalda lokala råvaror i säsong. Vinpaket finns att välja till för dig som önskar. Njut av kvällen tillsammans och somna sedan gott i hotellsängen igen. Kanske söndagen erbjuder en timmes extra sovmorgon? Söndagen kan också fyllas av SPA, behandlingar eller kanske vandring i senhöstens vackra natur?

 

Hummerfiskepaketet inkluderar
  • Boende på hotellet fredag – söndag
  • Frukostbuffé x 2
  • Hummerfisketur inkl. fika
  • Skaldjursbuffé inkl. 1/2 hummer på fredagskvällen
  • 3-rätters menypaket på lördagskvällen
  • Lunch med fisksoppa på lördagen
  • Tillgång till badet Stora Blå
  • Tillgång till hotellets gym
Praktisk information

På båten finns toalett och utrymme att värma sig i. Klä dig i egna bekväma oömma kläder efter väder. Flera lager brukar vara käckt och gärna ett vattentätt lager av ytterkläder. Stövlar är inget måste, men kan vara bra med rejälare vinterkänga. Såhär års är Bohusläns skärgård helt magisk vacker, och med rätt kläder och en uppvärmd båt är detta en av de absolut bästa upplevelserna av havet du kan uppleva i Västsverige!

 

Möjliga tillval

Kräftkok och ostronöppning

Koket i sjöboden på bryggan är ett en separat aktivitet som du som vill kan göra om du vill göra skaljursupplevelsen komplett.
Att svänga förbi, kika och snacka koktips med kocken är helt gratis och inget som behöver bokas. Och du som vill kan köpa en nykokt havskräfta, ett grebbestadsostron och ett glas champagne att fira fångsten med.

Läs mer

 

Entré till SPA

Vill du koppla av och andas ut efter fisketuren, eller kanske livspusslet generellt? Boka till entré till SPA Horisont!
I paketet ingår entré till Stora Blå som har öppet för alla åldrar, medan SPA Horisont har 16-årsgräns.

Läs mer

 

Egen hummer

Du som vill kan köpa med dig din alldeles egna hummer direkt från fiskebåten och betalning sker via swish till fiskarna. Denna kan du ta med dig till bryggan under lördagseftermiddagens kräftkok, och koka i den stora grytan enligt konstens regler tillsammans med kocken. Njut av egenfångad hummer tillsammans med champagnen innan middagen, eller ta med den kokta hummern hem i en låda.

 

Senare utcheckning & lunch

Passa på att fylla på energiförrådet innan hemresa tillbaka till verkligheten genom att boka till utcheckning på en senare tid och en god söndagslunch i restaurangen.

 

 

Hur fiskar man hummer?

Hummer får enbart fiskas med hummertinor, som bör ha minst två cirkulära flyktöppningar på minst 60 millimeter. Vid fritidsfiske av hummer får en privatperson ha max sex hummertinor per person, medan yrkesfiskare med fiskelicens får ha upp till 40 tinor. Tinorna placeras ut på havsbotten under fiskesäsongen, med en tamp som leder upp till ytan med en markering. Markeringarna är antingen kulor eller cylindrar i färgerna röd, orange, gul eller vit.

En hummer behöver ha en carapaxlängd längre än 9 centimeter mellan ögats bakkant och huvudsköldens bakkant för att behållas. Är den kortare än 9 centimeter är man skyldig att släppa tillbaka den i havet. Man får heller inte behålla en hummer som bär rom.
En levande hummer är svart, och kallas för ”havets svarta guld”. När hummern tillagas ändrar skalet färg och blir rött.

 

Grupp eller företag?

Är du intresserad av att boka hummerfiske med företaget, eller en större privat grupp som vill uppleva hummerfiske tillsammans? Vi arrangerar även turer på förfrågan med ett upplägg och på ett datum som passar er.

Skicka gruppförfrågan

 

Andra paket och upplevelser på TanumStrand

Året om har vi en mängd olika paket och upplevelser av olika karaktär med varierande innehåll. Oavsett om du besöker oss med vännerna, familjen eller med företaget finns det alltid något kul att uppleva.

Till paketsidan

HAAKS höstturnè – Live + Stream

17 sep - 16:30 - 19:50

Röhnisch Inspiration Weekend

18 sep - 08:30 - 12:00

Hummerfisketur

2 okt - 10:00 - 12:30

Fiska hummer på västkusten Hummerfiske Grebbestad Hummerfiske höst Hummerfiske Fjällbacka Hummerfiske i Grebbestad Hummer fiskad i Bohuslän Hummerfiske Grebbestad