Ostron

Ostron från Grebbestad är världens bästa

Ostron är det skaldjur som Grebbestad är mest förknippat med och här håller ostronen helt utan överdrift världsklass. I Grebbestad har Ostronakademien sitt säte och här finns en av Sveriges största leverantör av vildfångade ostron. Ni som deltar i denna aktivitet får träffa experter från Grebbestad och lyssna till berättelser om ”Ostrea Edulis ”. Ta chansen och lär er det mesta om denna sinnliga, salta västkustdelikatess, en matupplevelse som passar bra tillsammans med ett glas champagne.
Ett ostron tar minst sex år på sig att för att komma upp i rätt storlek och uppnå bästa klass. De växer i Bohusläns rena kalla havsvatten, vilket ger dem den finaste kvaliteten och smaken i världen.

 

Ostronsmakning vid Sjöboden Udden

I samband med att vi har våra kräftkok i Sjöboden Udden har vi också ha ostronsmakning. Till ostronet och de nykokta havskräftorna serveras bubbel i underbart vacker skärgårdsmiljö. Välkommen på drop-in både som hotellgäst och daggäst.

Vi förbehåller oss också att kräftor och ostron kan under serveringstid ta slut vid stor åtgång.Vi serverar högkvalitativa färska ostron och kräftor plockade och fångade av lokala fiskare, därför kan det förekomma ett fåtal datum per år som vi inte får leverans. 

Vi har alltid uppehåll av kräftkok och ostron under sommarperioden från midsommar till söndag vecka 32

 

Klemmings Ostron

Vi köper våra ostron från familjen Klemming som driver det lokala familjeföretaget Klemmings Ostron. De dyker och plockar dem vilda för hand på bohuslänska ostronbankar i havet utanför Grebbestad.
Man gallrar bort dom stora äldre ostronen som går till avsalu för att ge plats åt dom mindre.

 

Ostronets hälsofördelar

Förutom att man mår bra av att äta dem är ostronen otroligt värdefulla för havsmiljön. Liksom blåmusslor bidrar de till att minska övergödning av haven genom att filtrera vattnet. Det är hälsosamt att äta ostron. De är proteinrika, innehåller inga kolhydrater men rikligt med mineraler och vitaminer. Dessa är så kallade spårämnen, ämnen som behövs i mycket små mängder men som ändå är livsnödvändiga för människan. De 10 viktigaste vitaminerna och mineralerna i ostron är:

  • Jod
  • Zink
  • Järn
  • Selen
  • Calcium
  • Vitamin B12
  • Vitamin C
  • Vitamin A
  • Vitamin D
  • Vitamin E

 

Större grupper eller  företag?

Vi anordnar ostronskola på förfrågan för både privatpersoner och företag. Aktiviteten anpassas efter gruppstorlek och kan upplevas av både er som liten grupp med några få och upp till 40 personer åt gången. Kontakta oss för mer information och bokning.

konferens@tanumstrand.se”
Ostron Grebbestad Ostron Grebbestad Ostron