CleanSea - 100 for the ocean

Ett av Europas mest nedskräpade områden finns här i Bohuslän, i Sverige. Blickar man ut därifrån – eller från någon annan av Sveriges kuster – kan man vara säker på att det alltid finns en sak dit man tittar. Även om man inte alltid ser det. Nämligen plast.

Anledningen till att så mycket skräp hamnar just här är havströmmarna och förhärskade vindar, där västkusten får ta emot flera hundra ton skräp årligen som kommer från hela världen.

Varje timme spolar 5 badkar plast upp på kustlinjen i Bohuslän. 94 % av havsfåglarna i Nordsjön har plast i magen, och miljontals marina djur dör varje år. Och år 2050 förväntas vi ha mer plast än fisk i havet.

Företaget CleanSea har sedan 2019 gjort över 380 cleanups på olika stränder och fått bort drygt 44 000 kg havsskräp. De har nu identifierat de 100 värsta vikarna på västkusten. Vikar som är extra utsatta på grund av havsströmmarna. De har nu startat upp projektet ”100 For The Ocean”, och ska få med 100 olika företag som ”adopterar” en vik var. Då gör vi tillsammans en enorm insats för Sveriges västkust!

I samarbete med CleanSea – har vi på TanumStrand ”adopterat” en vik – GLIKILEN i Grebbestad – där vi stöttar Cleansea i deras arbete för att städa stränder. 

CleanSeas mål är att göra skillnad för havets djurliv genom att och skapa en framtid för våra hav fullt av liv, inte plast. De gör detta genom att ta bort skadligt skräp från havet och kustlinjen i speciellt Bohuslän, Sverige. CleanSea städar både längs med kustlinjen och på havsbotten, men även på ytan i populära hamnar och till och med ute på öar.

Varför det är just Bohuslän det är fokus på beror på är att Bohuslän är en ”high impact area” för havsplast i Europa och havströmmarna för hit denna mängd. 80% av havsplasteni Bohuslän kommer från andra länder än Sverige.   

CleanSea-projektet finansieras genom försäljning av CleanSea-armband, och tar upp 1 kilo skräp från havet för varje CleanSea-armband som någon köper, samt genom stöttning och annan ekonomisk sponsring.

Hjälp till du med!

Läs mer om cleansea Läs mer om skräpet i havet

 

Senaste strandstädning – 20 mars 2024:

Teamet tog sig ut på cleanup 20/3, en molnig vårdag. Det blev snabbt tydligt att den senaste tidens blåsväder spolat upp mängder med plast i Gliskilen. Det var plast i princip överallt längs kustlinjen, och långt in i vassen. Teamet fick spendera nästan 6 timmar för att samla upp all plast, och fyllde hela 8 säckar med skräp som spolat upp! Mycket engångsplast och paketering såsom flaskor, matförpackningar, lådor och påsar. Men även en hel del rep och fiskeutrustning. Denna gång hittade vi även mycket som kunde identifieras från länder långt bort, bland annat smörpaket från Danmark, ”Dairy Milk” från Storbritannien, och en flaska med ”Chlorine monitor” vätska. Men det mest intressanta var en båt som spolat upp på kustlinjen, förmodligen brutit sig loss och drivit upp här. Totalt samlades 116 kg skräp under denna cleanup + denna båt, som nu kommer bort från kustlinjen och havet runt Gliskilen. Sammanfattningsvis, en fantastiskt bra cleanup!