Mat & Dryck 24 februari, 2020

Konditor-EM tvåan ger tips inför Fettisdagen

Är du lika sugen som vi är på en riktigt god semla nu när fettisdagen är nära? Niclas Ekblad jobbar som Pastry Chef i köket på TanumStrand och även han är sugen på en riktigt god semla och ger nu oss sina bästa tips till hur man uppnår den godaste semlan. 

De har kommit flera olika variationer av semlan de senaste åren, men Niclas tycker att den klassiska svenska semlan fortfarande är den godaste.
– En vanlig semla med mandelmassa är hur god som helst. Det är en riktig svensk klassiker och bland det godaste jag vet, säger han.
För att göra en riktigt god semla tipsar Niclas om att man ska mycket kardemumma i degen, lätt vispad grädde, gärna mandelbitar i fyllningen och lite vanilj för en rundare smak. Fettisdagen kommer såklart på traditionsenligt vis uppmärksammas på TanumStrand.
– Jag kommer att göra vanliga semlor till lunchen och hetvägg (semlor med mjölk) kommer att erbjudas på à la carten på kvällen, berättar han.

Niclas kom i januari tvåa i konditor-EM tillsammans med det svenska konditorlandslaget

Utöver riktigt goda semlor på TanumStrand kan vi även se fram emot nya spännande bakverk på menyn snart. Detta då Niclas har fått ny inspiration efter att ha kommit tvåa i konditor-EM tillsammans det svenska konditorlandslaget. EM avgjordes i Paris mellan den 12:e och 13:e januari och
tävlingen gick ut på att inom loppet av fem timmar skapa en dessert, en chokladskulptur och en sockerskulptur samt en glasstårta. Det juryn sen bedömer är bland annat smak, utseende, samarbetsförmåga och ordning i köket.
– Vi har inte fått se några poäng på de olika momenten. Det enda vi vet är att domarna älskade vår glasstårta, att de tyckte att den var godast av alla, säger Niclas och berättar att hans och lagets bidrag var en delikat dröm med bland annat pistage, citron och basilikajelly.
Niclas är delaktig i att skapa TanumStrands menyer och efter andraplatsen har Niclas fått massa ny inspiration och nya Idéer. Framöver kan vi därför förvänta oss att bli serverade desserter inspirerade av EM.

Välkommen till restaurang Latitud 58° om du vill prova på något av Niclas bakverk eller bara vill ha en bit god mat!

Gästspel i köket: Christian Hellberg

I lördags gästades vi av stjärnkocken Christian Hellberg i Latitud 58°. Det bjöds på en lyxig variationsrik trerättersmeny, bestående av flera rätter till både förrätt och huvudrätt. Helgens gäster fick möta och sällskapa med kändiskocken och…

Skrivet: 5 feb 2018