Mat & Dryck 18 februari, 2020

Tång – framtidens råvara

Att något kan vara gott, nyttigt och bra för miljön på samma gång låter för bra för att vara sant. Men, i havet kring Grebbestad växer det en delikatess som faktiskt är det – nämligen tången. Den 22 februari kommer Linnea Sjögren från lokala tångföretaget Catxalot till TanumStrand för att prata om framtidens råvara – tången.

Det har gått 6 år sedan Catxalot 2014 introducerade tång som ny råvara i Sverige. Sedan dess har intresset bara växt. Såhär säger Linnea om framgången med företaget:

– Det låg i tiden. Då började det pratas mycket om vild mat, ogräs och rawfood. Miljöaspekten med närodlat och närproducerat och vikten av att hitta nya grödor lyftes fram. Vi valde att satsa på tång.

Linnea ser fram emot besöket på TanumStrand som har fokus på hållbarhet och ny spännande mat från havet.

– Jag kommer att ha en föreläsning med demonstration i sjöboden. Jag kommer att prata om vilka arter som finns att äta, hur man skördar och varför det är bra för både hälsan och miljön. Besökarna kommer att få en introduktion av tång som mat.

Enorm potential

En smakförhöjare i grytan, brödet eller salladen och ett lyft till en mängd olika maträtter. Tången har många användningsområden och är därtill både mycket näringsrik och miljövänlig eftersom den binder koldioxid.

– Tång och alger är otroligt fascinerande grödor med en enorm potential, säger Linnea Sjögren som kommer att visa att ”scary seafood” i själva verket inte alls är något att låta sig skrämmas av, tvärtom.

– Även om tång har blivit otroligt populärt så finns det hos en del en viss skepsis. Och varför äter vi inte andra arter än de ”vanliga” räkorna, krabborna och musslorna? Det handlar bara om att vi har dålig kunskap. Det finns enorm tillgång i havet.
 TanumStrands satsning på fisk och skaldjur på menyn går i linje med ett hållbart tänkande och nu finns även chansen att upptäcka tång – handplockad i de unika och vackra omgivningarna kring Grebbestad.

Välkommen till TanumStrand den 22 februari och lyssna på Linnea när hon introducerar oss till tång som mat!

Konditor-EM tvåan ger tips inför Fettisdagen

Är du lika sugen som vi är på en riktigt god semla nu när fettisdagen är nära? Niclas Ekblad jobbar som Pastry Chef i köket på TanumStrand och även han…

Skrivet: 24 feb 2020