Mat & Dryck 14 november, 2020

Framtidens mat är Ny Nordisk

… och Ny Nordiskt är numera vårt kök.

Tolv nordiska kockar har gått samman och skrivit ett manifest för det Nya Nordiska Köket. I manifestet gjorde kockarna det klart att det nordiska köket kan mäta sig med de bästa köken i världen tack vare sin smakrikedom och egenart, men även i och med kvaliteten och attraktionen hos regionala kök. Målet är att bekämpa likgiltighet och den globala snabb- och skräpmatskulturen som utgör ett hot inte bara mot vår hälsa och kulturella integritet, utan även mot mångfalden och hållbarheten på hela vår planet.

 

En klimatkalkylator, en egen app  & nya kompetenser rikare

Nu lanserar vi vårt nya matupplevelsekoncept i restaurang Latitud 58° med rötterna i detta Ny Nordiska manifest. Under året som gått har vi utbildat oss och gjort flertalet studiebesök för att hämta inspiration till denna lansering. Vi har utvecklats inom hållbarhet, teknik, kreativitet – och stärkt vårt nätverk för lokala råvaror producerade här i Västsverige. Dessutom använder vi oss numera av ett kalkyleringsverktyg från Klimato för att på menyn kunna märka med vilken CO2e-påverkan varje specifik rätt har. Så att du har förutsättningar att göra aktiva val. Som ekologisk grädde på hemmagjort mos har vi digitaliserat oss ordentligt också – i form av en en app. Du kan numera beställa och betala i alla våra restauranger via vår egna TanumStrand-app. Det tror vi är den del av framtiden generellt, men säkerställer också trygghet i samband med smittspridningen av Covid-19.

 

”Back to the roots”

Ny nordisk mat är mat tillredd med omsorg och fokus på smak och mångfald, bortglömda sorter och raser, gamla tillagningsmetoder från förr i tiden möter nutidens moderna tekniker. Manifestet har en innovativ inställning till traditionell mat kombinerad med ett starkt fokus på hälsa och en etisk produktionsfilosofi. Det ska skapa och inspirera till glädje från mat, smak och variation – nationellt och internationellt.
Ny nordisk mat har blivit en enorm framgång överallt i Norden – kanske framför allt för att det är ett demokratiskt och inte ett elitistiskt projekt. Från starten var en av de bärande idéerna att engagera så många människor som möjligt i arbetet med att definiera det nordiska köket och dess ambitioner. Jordbrukare, livsmedelsproducenter, politiker, hemkunskapslärare, statliga myndigheter, livsmedelsforskare, gourmetkockar och konsumenter har alla bidragit till dess utveckling. – ”Det nya nordiska köket är det vi tillsammans gör det till och med nordiska resurser och kulturellt kapital bidrar vi för egen del till en bättre värld.”

 

Det nordiska köksmanifestet initierades och formulerades från början 2004 och sammanfattades i tio punkter inom: renhet, säsong, etik, hälsa, hållbarhet & kvalitet.
  1. Uttrycker den renhet, friskhet, enkelhet och etik som vi gärna vill förbinda med vår region.
  2. Avspeglar de skiftande årstiderna i sina måltider.
  3. bygger på råvaror som blir särskilt utsökta i våra klimat, landskap och vatten.
  4. förenar kravet på god smak med modern kunskap om hälsa och välbefinnande.
  5. främjar de nordiska produkterna och producenters mångfald och sprida kännedom om kulturerna bakom dem.
  6. främjar djurens välfärd och en hållbar produktion i havet samt i de odlade och vilda landskapen.
  7. utvecklar nya användningsområden för traditionella nordiska livsmedel.
  8. förenar bästa nordiska tillredningsmetoder och kulinariska traditioner med impulser utifrån.
  9. kombinerar lokal självförsörjning med regionalt utbyte av varor med hög kvalitet.
  10. bjuder in konsumenter, andra mathantverkare, lantbruk, fiskeri, små och stora livsmedelsindustrier, detalj- och mellanhandlare, forskare, undervisare, politiker och myndigheter till ett samarbete om detta gemensamma projekt som ska gagna och vara till glädje för hela Norden.

 

Våra lokala råvaror & producenter

Vi väljer noga ut råvarorna till varje meny med mycket omsorg. Här i Bohuslän och Västsverige finns otroligt många läckra råvaror och producenter som vi samarbetar med på olika sätt. Vissa köper vi råvaror av, vissa lär vi oss nya saker hos. Vissa av dem erbjuder till och med utbildningar och kurser som ni som privatperson eller företag kan boka till er nästa västkustupplevelse.
Några av våra lokala leverantörer är Klemmings Ostron, Greby Mejeri, Catxalot och Grebbestad Bryggeri. Just ostron här från Grebbestad och kräftor serverar vi vid kräftkoket på bryggan varje lördagseftermiddag med ett glas bubbel. En sann Bohuslänsk mellis!

 

Blir du hungrig på mer om Ny Nordisk mat?

Det finns några godbitar i form av artiklar att läsa om denna framtidskultur. Här är några av våra rekommendationer till dig som vill ha mer av det goda.

 

Undertecknare av manifestet

Mathias Dahlgren (Sverige), Roger Malmin (Norge), Eyvind Hellstrøm (Norge), Erwin Lauterbach (Danmark), René Redzepi (Danmark), Hans Välimäk (Finland), Fredrik Sigurdsson (Island), Hákon Örvarsson (Island), Michael Björklund (Åland), Leif Sørensen (Färöarna), Gunndur Fossdal (Färöarna) och Rune Collin (Grönland).

 

Detta är bara början på vår utveckling och vi ser mycket fram emot att finna många nya råvaror, tekniker, producenter, samarbetspartners och intressenter som vill vara en del av detta tillsammansprojekt. Kan du inte besöka oss just nu i samband med Coronaviruset så boka gärna bord redan nu – eller köp ett presentkort att ge bort till någon som tycker om mat.

Välkomna att uppleva vårt nya hållbara och hälsosamma matkoncept!

Utökat samarbete mellan TanumStrand och Grebbestads IF

Det var en nöjd Kenneth Eriksson som efter möte med Cathrine Laursen, Sales & Eventmanager på TanumStrand berättade för kollegor och spelare i klubben att samarbete och sponsringen av Grebbestads IF’s verksamhet ökar 2021. Cathrine…

Skrivet: 7 dec 2020